Kıbrıs Ne Haber – Kıbrıs'ın Güncel Haber Sitesi

Kâmran Aziz Ve Arkadaşları Müzik Topluluğunun CD’si Etkinlikle Tanıtıldı…


Kâmran Aziz Ve Arkadaşları Müzik Topluluğunun CD’si Etkinlikle Tanıtıldı…
121 views
10 Mart 2020 - 17:05


Kâmran Aziz Ve Arkadaşları Müzik Topluluğunun CD’si Etkinlikle Tanıtıldı…

Kıbrıs Yayın Kurumu’ndaki 1960-1963 Kıbrıslı Türklere ait radyo ve görüntü kayıtları arasında yer alan “Kâmran Aziz ve Arkadaşları” müzik topluluğunun 1963 radyo konserlerinin kayıtlarının yer aldığı müzik CD’sinin tanıtımı, dün akşam Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde düzenlenen etkinlikle yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, gecede, 7 Mart 2017’de hayatını kaybeden Kâmran Aziz’in ölüm yıl dönümü vesilesiyle de anma etkinlikleri yapıldı. Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile eşi Meral Akıncı, Kâmran Aziz ve Arkadaşları” müzik topluluğunun hayattaki üyeleri de katıldı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından kültür hayatına kazandırılan kayıtlardan oluşan CD’de 1963’ün son aylarında kaydedilen 10 parça yer alıyor.

KANOL

Cumhurbaşkanlığı Kültür Komitesi’nden Kani Kanol, gecede yaptığı konuşmada, Kâmran Aziz ve Arkadaşları’nın radyo konserlerinin kültürel mirasın önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

1963 olaylarının başlamasıyla topluluğun Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu’ndaki programlarının son bulduğunu belirten Kani Kanol, “Kâmran Aziz ve Arkadaşları” topluluğunun da çalışmalarını sonlandırmak durumunda kaldığını, hazırlanan CD’deki kayıtların, topluluğun dağılmasının hemen öncesindeki son birkaç radyo konserinin kayıtlarından oluştuğunu anlattı.

ERSOY

Cumhurbaşkanlığı Kültür Komitesi’nden Yaşar Ersoy da konuşmasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın verdiği büyük destekle, Kıbrıs Türk müzik tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Kâmran Aziz ve Arkadaşları topluluğunun bulunan kayıtlarının alınmasıyla Kıbrıs Türk kültür tarihinin belleğine sahip çıkıldığını söyledi.

Yaşar Ersoy, Kâmran Aziz’in bıraktığı eserlerle Kıbrıs Türk kültürünün yaşayan bir parçası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis, 2019 Şubat’ta 1974 sonrası kuzeyde kalan Kıbrıslı Rum ressamlara ait tablolarla, 1960-1963 yılları arasında Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu’nda Kıbrıslı Türklere ait görüntü ve ses kayıtlarını karşılıklı iadesi için uzlaşmıştı. Bu uzlaşı sonucunda karşılıklı iade edilen eserlerle kayıtlar, ara bölgede düzenlenen bir etkinlikte 3 Şubat 2020’de iki liderin de katılımıyla izlenime açılmıştı.

TAK


Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.