Kıbrıs Ne Haber – Kıbrıs'ın Güncel Haber Sitesi

‘İki Kutuplu Milliyetçilik ve Üçüncü Toplum’ Konulu Söyleşi Yapılacak


‘İki Kutuplu Milliyetçilik ve Üçüncü Toplum’ Konulu Söyleşi Yapılacak
56 views
18 Şubat 2020 - 10:12


‘İki Kutuplu Milliyetçilik ve Üçüncü Toplum’ Konulu Söyleşi Yapılacak

Üçüncü Toplum Forumu cuma akşamı ‘İki Kutuplu Milliyetçilik ve Üçüncü Toplum’ isimli söyleşi düzenliyor.

21 Şubat 2020 Cuma akşamı saat 19:30’da başlayacak olan söyleşi Dome Otel’de yer alacak.

Üçüncü Toplum Forumu’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

“Ülkemiz Kıbrıs’ta tarihsel nedenlerle Helen ve Türk milliyetçilikleri karşı karşıya geldi ve etnik milliyetçiliğin baskısı ve nüfuzu karşısında ortak yurt bilinci ve ortak yurttaşlar topluluğunun gelişmesi engellendi. Ortak bir “biz” duygusu oluşmadı. Kıbrıslı Rum milliyetçileri ile Kıbrıslı Türk milliyetçilerinin “biz” dediği gruplar, ötekileştirme ve diğerini dışlama üzerine kuruldu. Günümüzde ise ülkemizin üzerinde bir karabasan dolaşmaktadır: Kalıcı bölünme karabasanı…

Uzun yıllar devam eden etnik çatışma, uyuşmazlık ve dış müdahaleler maalesef ülkemizi kalıcı bölünmenin sınırına getirdi. Kalıcı bölünmenin her iki toplum için de felaket olacağı kesindir. Kıbrıslı Türklerin varlığı tehlikeye düşeceği gibi, bölgede oluşacak olan istikrarsızlık yüzünden Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum toplumunun güvenlik ve refahı da ciddi tehdit altına girecektir. Halihazırda büyük gerilimlerin yaşandığı Doğu Akdeniz’de kalıcı huzur ve güven ortamının oluşma koşulları tamamen ortadan kalkacaktır.

Üçüncü Toplum Forumu, milliyetçiliğin yarattığı distopyada yaşamanın kader olduğunu reddeder ve yurttaşları farklı bir gelecek kurmak için ‘Kader Birliği’ yapmaya davet eder. Coğrafyamız ve tarihimiz, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumları ortak bir kadere bağlıyor. Aynı zamanda Yunanistan ve Türkiye de bu ortak kaderin parçalarıdır.

Bu nedenle kalıcı bölünmeyi engellemek ve kalıcı barışa ulaşmak için, etnik gruplar içinde ayrı ayrı ve birbirinden kopuk olarak mücadele etmek yeterli değildir. Milliyetçiliğe ve bölünmeye karşı yeni bir “biz” grubu olarak mücadele etmek elzemdir.

Üçüncü Toplum Forumu bu amaçla oluşturulmuştur. Etnik kimliklerine hapsolmuş iki toplumun dışında yer alan “Üçüncü Toplum”, karşılıklı tanınma ve eşitlik temelinde yeni bir ülke yaratmak, ortak kamusal alanda yer almak isteyen ulus-ötesi yurttaşlardan oluşur ve çağdaş, demokratik, çoğulcu, cumhuriyetçi, laik Federal Kıbrıs için mücadele eder. Ortak yurt duyarlılığına dayanan yurtseverlik anlayışıyla hareket eder ve kültürel ve etnik açıdan dışlayıcı olmayan, kapsayıcı anayasal yurtseverlik şiarına inanır.

Üçüncü Toplum Forumu, Kıbrıs’ta bütün etnik grupları ve bireyleri kucaklayan, bireysel hak ve özgürlüklere saygılı federal bir devlet kurulması için mücadele eden bir sivil toplum kuruluşudur. Bünyesinde bütün toplumlardan bireyleri bulundurur.

Kıbrıs’ta federal bir devletin kurulmasını ve toplumların barış içinde bir arada yaşamasını, tarihin aynı coğrafyada yaşamaya mahkum ettiği insanlar için en iyi yol olarak gören Üçüncü Toplum Forumu, fiilen bölünmüş bulunan ülkemizi birleştirmek ve etnik gruplar arasında yaşanan uyuşmazlığı sonlandırmanın ancak federal bir devlet kurmakla mümkün olduğuna inanır. Bu yüzden, Üçüncü Toplum Forumu federal devlet fikrine sahip çıkar ve bu fikri geniş kitlelere yaymak için çalışır.

Federalizm ve Federal Devletler konusunda kamuoyunu bilgilendirir ve Kıbrıs’ta federal bir devletin kuruluşunun tarihsel bir gereklilik ve siyasi bir erdem olduğunu vurgulamak için çeşitli etkinlikler düzenler. Diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte çevre, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi yaşamsal konularda ortak eylemler düzenlemeye özen gösterir.

Üçüncü Toplum Forumu, Kıbrıs’ta barışın, Kıbrıs’ta yaşayanların haklarının karşılıklı tesisi ve güvence altına alınması ile gerçekleşeceğine inanır. Barış ve refah içinde bir gelecek oluşturabilmek, geleceği en iyi şekilde kurabilmek için her iki tarafın kaygılarını dikkate alan bir hazırlık sürecine şimdiden başlar. Bu bağlamda Kıbrıs’la ilgili tüm tarafları nihai çözümü beklemeden, bir an önce barış içinde bir arada yaşama koşullarını yaratma ve toplumları barışa hazırlamaya davet eder.

Üçüncü Toplum Forumu, etnik ayırım yapmadan Kıbrıs Sorunun bütün kurbanlarına empatiyle bakar, hepsinin anısına saygı duyar. Geçmişi eleştirel ve öz eleştirel bir açıdan değerlendirip yüzleşme çalışmaları yapar. Üçüncü Toplum Forumu, geçmişe dair anlatılarımızın günümüzü ve geleceği doğrudan etkilediğine inanır. Özellikle Kıbrıs gibi tarafların hala barışmadığı bir ülkede toplumların adalet ve yaşanan tarihsel adaletsizliklere bakışı son derece önemlidir. Tek taraflı anlatılar veya “yarım-hakikatler” çözümün önünde bir engeldir. Bu yüzden, Üçüncü Toplum Forumu, çözüme ulaşmak ve barışın kökleşmesine yardımcı olmak için hakikatin açığa çıkarılması, görünür kılınması ve toplumlar arasında empatinin güçlendirilmesi için uğraş verir.

Forum, Kıbrıs’ın ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk toplumunun güçlenmesi, öznelik kapasitesini artırması ve haysiyetli bir yaşam sürdürmesi için mücadele eder. Kıbrıslı Türklerin geleceğini Federal Kıbrıs’ta ve Avrupa Birliği içinde görür.

Çalışmalarını din, dil, ırk, cinsiyet, milliyet ayrımı gözetmeksizin sürdürecek olan Üçüncü Toplum Forumu Kurucu Üyeleri şöyle:

Aslı Murat

Ayşemden Akın

Cenk Mutluyakalı

Derya Beyatlı

Erbay Akansoy

Esra Aygın

Hakan Çoban

Melih Nedimoğlu

Mertkan Hamit

Niyazi Kızılyürek

Okan Dağlı


Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.