Kıbrıs Ne Haber – Kıbrıs'ın Güncel Haber Sitesi

‘Haziran itibarıyla yeni bir sürece gidiyoruz’


‘Haziran itibarıyla yeni bir sürece gidiyoruz’
70 views
28 Mayıs 2020 - 12:30


‘Haziran itibarıyla yeni bir sürece gidiyoruz’

Başbakan Ersin Tatar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası ülkede yaşanan normalleşmeyle ekonomik çarkların yeniden dönmeye başladığını ve Türkiye ile imzalanan mali protokolün ekonomiye olumlu yansıyacağını belirtti.
Tatar, Kovid-19 sonrası ekonomide atılacak adımlar, Türkiye ve KKTC Arasında İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması ve Türkiye ile ilişkilerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Hükümet olarak Kovid-19’la ilgili tedbirleri alırken ekonomide bazı sıkıntıların olacağını bildiklerini söyleyen Tatar, daha adaletli bir yapının oluşması için en zorunu yaparak kamu maaşlarında kesintiler yaptıklarını söyledi.

Tatar, normalleşme sürecinin başlaması ve iş yerlerinin açılmasıyla KKTC’nin iç ekonomik çarklarının yeniden dönmeye başladığını vurgulayarak, “Maliyenin gelirlerinde artışlar olmaya başladı. Türkiye ile mali protokol, 26 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdi. Onun da katkısıyla haziran sonu itibarıyla maaş kesintileri sona erecek. Tam alınacak maaşlarla ekonomiye girdiler olacak ve çarşı daha hareketlenecek.” ifadesini kullandı.

Çalışmalarda özel sektörü de göz ardı etmediklerini ve görüşmeler yaptıklarını dile getiren Tatar, kapatılan iş yerle

“HAZİRAN İTİBARIYLA YENİ BİR SÜRECE GİRİYORUZ”

Tatar, “Haziran itibarıyla yeni bir sürece giriyoruz ve bunları ikinci bir ekonomik paketle açıklamayı değerlendiriyorum. Hükümet ortağımız Halkın Partisi (HP) ile bunları değerlendiriyoruz.” dedi.

Hükümetin, mali protokolde yer alan yükümlülüklerine de değinen Başbakan Tatar, şöyle devam etti:

“KKTC’de hükümetler çok uzun dönemli olmuyor, buranın siyasi yapısı ve sisteminin getirdiği böyle bir sıkıntı vardır. Bizim hükümetimizin daha uzun ömürlü olması ve protokolde ifade edilen beklentileri yerine getirmek için şu anda var olan siyasi iradenin devam etmesi lazım. Onun için çalışmaları sürdürüyoruz.

Ekimde Cumhurbaşkanlığı seçimi var ancak biz hükümet olarak ‘Hükümetin icraatları başkadır, seçimlere yönelik çalışmalar başkadır.’ diyoruz. İmzalanan protokolün gerekliliklerinin sonuna kadar arkasındayım. Bunların yapılması için talimatları zaten vermiş durumdayım ve takipçisi olacağım.”

Uzun vadede enerji maliyetlerinin düşürülmesi için kabloyla elektriğin Türkiye’den KKTC’ye getirilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Tatar, doğal gazın getirilmesiyle ilgili de birtakım çalışmaların sürdüğünü aktardı.

(TAK)


Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.