Kıbrıs Ne Haber – Kıbrıs'ın Güncel Haber Sitesi

Caretta Caretta Etkinliğine İlgi Büyüktü


Caretta Caretta Etkinliğine İlgi Büyüktü
154 views
06 Ağustos 2020 - 13:08


Caretta Caretta Etkinliğine İlgi Büyüktü

Mağusa Mesarya ve Nicosia New Generation Lions Kulüpleri, DAÜ iş birliğinde Caretta Caretta aktvitesini gerçekleştirdi.

Ekolojik dengeye önemli katkı sunan deniz kaplumbağalarını korumak adına ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumları önemli çalışmalar yürütüyor. Mağusa Mesarya Lions Kulübü ile ülkemizin ilk çocukluk çağı kanseri ihtisas kulübü olan Nicosia New Generation Lions Kulübü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi (DAÜ SAGM) ile birlikte, çevre aktivitelerinden caretta caretta etkinliğini gerçekleştirdi.

İskele Karpaz Anayolu üzerindeki Zaradise Garden’de gerçekleştirilen aktiviteye yerel halkın ilgisi büyüktü. Özellikle çocukların merakla izlediği aktivite, yumurtadan çıkan fakat denize ulaşamayan yavru kaplumbağaların yeni hayatlarına güvenle başlamaları açısından son derece önemliydi.

DAÜ SAGM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek ve araştırma ekibine aktivite sırasında katkı koyan Lionlara, pek çok çevre gönüllüsü de eşlik etti.

DAÜ SAGM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek’in aktivite sırasında katılımcılara aktardığı bilgilere göre, ‘Deniz kaplumbağaları yaşamlarının büyük bir bölümünü kıtalararası denizlerde geçirir. Dişi kaplumbağalar sadece yumurta bırakmak için kumsallara çıkar. Erkek ve dişi deniz kaplumbağaları üreme döneminde, beslenme alanlarından ayrılarak, yuvalama bölgelerine yakın çiftleşme alanlarına gelirler ve çiftleşirler. Yumurtadan çıkan yavru denize ulaştığında, açık okyanuslara ulaşma coşkusuyla yüzer. Yırtıcılardan kurtulan küçük deniz kaplumbağası artık akıntıların buluştuğu ve yiyecek bulduğu yeni bir hayata başlar. Deniz kaplumbağası, erginliğe ulaştığında kendi yumurtalarını bırakmak için tekrar yumurtadan çıktığı kumsala gelinceye kadar kilometrelerce yüzmeye devam eder’ dedi.

Mağusa Mesarya Lions Kulübü, marka aktivitelerinden birisi olarak tanımladığı caretta etkinliğini beşinci yıla taşımanın mutluluğunu yaşıyor.


Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.